Maincontent

Studie visar: Meningsfull fritid kan få fler att klara gymnasiet

I Sverige klarar inte var fjärde elev gymnasiet. En omfattande studie, utförd inom ramen för Samhällskontraktet, avslöjar att meningsfull fritid kan vara nyckeln till att fler elever fullföljer sin gymnasieutbildning.

En meningsfull fritid kan bidra till minskad stress samt att ungdomar har bättre förutsättningar att hantera skolans krav.

Katarina Bälter, professor i Folhälsovetenskap vid Mälardalens universitet, understryker vikten av att avsluta gymnasiet.

– Det är oerhört viktigt att man avslutar gymnasiet, även om man får låga betyg så ökar chanserna att få ett jobb betydligt med en examen, säger Katarina Bälter.

Att hoppa av gymnasiet medför inte bara svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden utan också en ökad risk för bidragsberoende samt psykisk och fysisk ohälsa.

– Det blir en kostnad både för individen och samhället, säger Katarina Bälter.

Enligt Katarina Bälter kan en meningsfull fritid kan bidra till minskad stress samt att ungdomar har bättre förutsättningar att hantera skolans krav.

– En meningsfull fritid har en positiv inverkan på hälsan både psykiskt och fysiskt. Man blir en del av ett gäng, får röra på sig, sover bättre och orkar mer, säger hon.

Brist på fritidsaktiviteter kan leda till kriminalitet

Studien belyser också riskerna med brist på strukturerade fritidsaktiviteter.. Exempelvis kan det leda till kriminella aktiviteter.

– Ostrukturerade fritidsaktiviteter där man drar omkring i centrum eller hänger utan någon vuxen innebär en ökad risk för riskbeteenden som att man tar droger eller dricker alkohol, eller att man kommer i kontakt med kriminella individer, säger Katarina Bälter.

Det säger ungdomarna

Mediernas intresse för studien har lett till att ungdomar på gatan tillfrågats om deras syn på sambandet mellan meningsfull fritid och skolframgång. Många ungdomar ser ett klart samband och uppskattar hur fritidsaktiviteter bidrar till en paus från studierna och minskad stress.

Denna studie syftar till att hitta strategier för att öka antalet elever som genomför sin gymnasieutbildning, vilket i sin tur kan öka deras arbetsmöjligheter och främja en hälsosam framtid.

Se inslag i SVT om studien här:

Studie: Meningsfull fritid kan få fler att klara gymnasiet | SVT Nyheter Länk till annan webbplats.

Meningsfull fritid kan göra att fler klarar gymnasiet – Sundsvallseleverna: ”Får en att tänka på annat” | SVT Nyheter Länk till annan webbplats.

Läs mer om ACTION-projektet här.