Maincontent

Studenter bidrar till datadrivet lärande i kommunen

Skultuna kommundelsförvaltning tar nytt grepp om den data som samlas in årligen genom ett samarbete med MDU-studenter inom initiativet 'Tecken på framgång'. Initiativet erbjuder en praktisk tillämpning av insamlad data och engagerar studenter i att identifiera framgångsindikatorer, vilket ger nytt liv åt tidigare underutnyttjad information och stärker framtidsutsikterna för Skultuna.

Skultuna kommundelsförvaltning samlar varje år in data via olika typer av enkäter; data som till stor del bli outnyttjad eller som bäst används för att bedöma förra årets insatser. Anledningen till att datan inte används i större utsträckning handlar sällan om att personerna som får in datan inte vill använda den utan om att kompetens och allra helst tid för att göra analys och koppla den till vidare arbete saknas. Samtidigt gör studenter examensarbeten där de ska utforska olika samhällsfrågor genom att titta på befintlig data och samla in egen data.

Inom initiativet 'Tecken på framgång' får just nu sex studenter på MDU möjligheten att använda datan som Skultuna kommundelsförvaltning samlar in för att utforska olika frågor som kommundelen står inför. Arbetet sker i nära samarbete med tjänstepersoner i förvaltningen och de insikter som studenterna får fram blir ett datadrivet lärande som bidrar till att identifiera behov av fortsatt utvecklings och innovationsarbetet i Skultuna. I vår står nutidstro och framtidstro i fokus för studenternas arbete.

Frågorna som som är i fokus för examensarbetena utgår från Samhällskontraktets tidigare arbete i Skultuna med att ta fram vardagliga indikatorer som kan visa på ortens välbefinnande; så kallade Tecken på framgång. Ett arbete med att ta fram indikatorerna skedde i nära samarbete med en grupp invånare och det går att läsa mer om det arbetet här Länk till annan webbplats..